Het Schoorstenenhuis

Bosschenhoofd, Noord-Brabant


Programma:

woonhuis

Projectteam:

Siert Willem Helder

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Klant:

particulier

Het Schoorstenenhuis heeft een eenvoudig hoofdvolume, een rechthoekige plattegrond met een zadeldak. Toch heeft het huis iets bijzonders. Schoorstenen lijken in de moderne tijd te verdwijnen uit de architectuur, met dit huis willen we laten zien wat er mogelijk is met de schoorsteen. De schoorsteen wordt gebruikt als afvoerkanaal voor rook, maar ook als uitzichtpunt of als lichtkoepel.

Samen met de andere erfbebouwing heeft het nieuwe huis een strategische positie op het eigen erf. Het definieert intieme ruimten met gevarieerde identiteiten. Van de bestaande bebouwing is alleen het oude huis als atelier blijven staan. Van de bestaande schuren zijn de muren ontmanteld, zodat er alleen maar een dak op poten overblijft. De nieuwe functies voor deze daken op poten zijn een carport voor de auto en een opslag voor open-haard-hout.

De hoofdcontour lijkt vertrouwd in een omgeving met eenvoudige zadeldakschuren en huizen. Het volume met een dwarskap lijkt op de begane grond op twee korte benen te balanceren. Tussen deze twee korte benen, die de techniek, berging en entree bevatten, bevindt zich een transparant interieur dat is gericht op de omgeving, maar ook middels een vide met de meer introverte bovenwereld is verbonden. Het kozijn op de begane grond wordt gevormd door een stijlenreeks die speelt met de uitgelopen stammen van de beukenhaag. Uitkijkend naar de omgeving ontstaat er een mooie dieptewerking. Aan de westkant grenst een groot terras aan de woning, buiten het schaduwvlak van de bomen.

De verdieping heeft een meer gesloten karakter om de warmte buiten te houden. Slaapkamers en andere ruimten hebben een raam grenzend aan een nis. Alleen de hoofdslaapkamer heeft een groot raam aan de noordkant.

De plank speelt een belangrijke rol als kleinste element in de ontwikkeling van het huis. Met planken zijn de bekistingen gemaakt waarin beton is gegoten. Dit beton heeft een plankenafdruk. Dezelfde planken zijn ook voor de gevel, voor de dakafwerking en voor de binnenwanden gebruikt. Het oppervlak kan naar behoefte worden verruwd of worden geslepen. De buitengevel is ruw, maar naar binnen toe kunnen er verschillende bewerkingen op los worden gelaten. Opschuren kan het oppervlakte gladder maken, maar kan het vergrijsde hout ook weer een houtkleur geven. De haard, het keukenblok, de trap, w.c., badkuip, … kunnen allemaal worden uitgevoerd gerelateerd aan de plankmaat van 20 cm. Tijdens het proces werd gekeken hoe de bewoners zelf aan het huis mee konden en kunnen bouwen.

Genomineerd voor BNA gebouw van het jaar 2011 – regio Zuid.

Gerelateerde projecten