Dekwoningen

Spicastraat, Groningen


Programma:

39 grondgebonden woningen met overdekt parkeren, verdeeld over drie woonblokken

Projectteam:

Jasper Druijven, Robert Bos, Fadi Alnajar

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Opdrachtgever:

woningcorporatie Nijestee

In de Groningse wijk Paddepoel hebben we 39 woningen gerealiseerd in een mooie groene zone aan het Reitdiep.

De woningen zijn ondergebracht in drie blokken. Binnen deze blokken zijn de woningen georiënteerd rond een dek. Dit dek zorgt aan de ene kant voor een beschutte en afgesloten parkeermogelijkheid en aan de andere kant biedt het dek een semi-openbare ruimte die alle woningen ontsluit en aansluit op het park en het Reitdiep.

Om het groene park zoveel mogelijk door te laten lopen is de bebouwing zeer compact. De buitenruimten van de woningen vallen binnen de blokken zodat de groenzone maximaal en ongestoord doorloopt.

De afmetingen van het totale volume van een blok zijn puur gebaseerd op het bouwsysteem. De plattegronden zijn zeer optimaal en in grote mate flexibel indeelbaar omdat de beukmaten enerzijds aansluiten op het parkeren en anderzijds op constructief logische maten.

Aan de zuidkant van het blok is een rij 3-laagse woningen met een privé dakterras dat op het park georiënteerd is. De andere rij heeft 2-laagse woningen die hun privé buitenruimte hebben op het woondek. De woningen zijn zowel georiënteerd op het groen en de ruimte van het park als op het gezamenlijk wonen aan het dek.

Alle woningen zijn grondgebonden met een berging/ entree en slaapfuncties op de begane grond. Op de verdieping liggen de woonfuncties: een woonkamer aan het park en een keuken aan het dek.

De twee rijen woningen worden verbonden door een overbouwing met daarin een poortwoning. Deze overbouwing maakt van de woningen een abstract blok en accentueert de entree van de parkeerplaatsen en het dek.

Om de eenheid van het volume verder te versterken zijn voor de gevel twee verschillende materialen toegepast die elk hun eigen verhaal volgen. In een antraciet kleurstelling vormen de materialen volgens het ton sur ton principe een eenheid. Bovendien geeft de antraciet kleur een chique uitstraling aan het wonen in het park.

Gerelateerde projecten