Ceremoniegebouw

Alphen-Chaam, Noord-Brabant


Programma:

ceremoniegebouw

Projectteam:

Wouter Stoer, Reni Bouwhuis

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Klant:

particulier

Voor natuurbegraafplaats De Hoevens in Alphen-Chaam hebben we een ceremonieel gebouw ontworpen dat inspeelt op de nevenstelling van hemel en aarde, leven en dood, eindig en oneindig. Deze tweeledigheid komt op verschillende manieren in de architectuur terug.

Twee, voor hemel en aarde. Twee kappen bieden onderdak aan twee verschillende ceremoniële ruimten met elk een eigen sfeer. De ene ruimte staat symbool voor de hemel, de andere voor de aarde.

Twee, voor landschap en gebouw. Landschap en gebouw gaan in elkaar over. Tijdens de ceremonie voelen bezoekers zich onderdeel van de natuur, waardoor de overgang naar de begraafplaats een geleidelijke wordt.

Twee, voor vieren en gedenken, vreugde en verdriet. De ruimten kunnen in sfeer beide emoties ondersteunen en zijn flexibel in gebruik.

Twee, voor traditie en vernieuwing. De kapvorm refereert aan de traditionele Vlaamse schuur, door het koppelen en spiegelen ontstaat een nieuwe, eigentijdse, variant daarvan.

Voor meer informatie van de natuurbegraafplaats klikt u hier

Gerelateerde projecten