De Spouw

Groningen, Groningen


Programma:

uitbreiding kopgevel woningen

Projectteam:

Rene Harmanni, Kirsti Jungcurt

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Opdrachtgever:

Stichting de Huismeesters

In de herstructureringswijk Vinkhuizen in Groningen zijn drie portiekflats van woningcorporatie De Huismeesters gehalveerd. Voor de geamputeerde flat met huurwoningen werden we gevraagd om een nieuwe gevel te ontwerpen die over een periode van 25 jaar afgeschreven zal worden.

Het stedenbouwkundige plan en de geamputeerde gebouwen gaven ons aanleiding om na te denken over een mogelijke inhoud van de gevel.

Het stedenbouwkundige plan laat ruimte tussen de straat en het gebouw en biedt op deze manier de mogelijkheid aan de straatkant iets toe te voegen aan de kop van de flat. We hebben uiteindelijk een spouw ontworpen die als ruimte tussen het bestaande volume en de nieuwe gevel fungeert. De nieuwe spouwruimte laat als prothese het oude gebouw nog 25 jaar functioneren.

Gerelateerde projecten