Bezoekerscentrum Promenade

Schiermonnikoog, Friesland


Programma:

bezoekerscentrum, expositieruimte, multifunctionele ruimte, bibliotheek, horeca, winkel, kantoren.

Projectteam:

Martijn Woldring, Winfried Zwier

Projectarchitect:

Alex van de Beld, Allart Vogelzang

Klant:

Stichting De Promenade

Bezoekerscentrum De Promenade op het Waddeneiland Schiermonnikoog is gepland op een kruispunt van bestaande routes en zichtlijnen met zicht op de Zuidertoren. Cruciaal in de opgave is hoe de bestaande bebouwing, onder andere de voormalige brandweerkazerne en het dorpshuis, met behoud van kwaliteit en authenticiteit van de locatie te integreren in het ontwerp.

De locatie is groen. Door het hart loopt een route die de Hoofdstraat met het duinlandschap en de Zuidertoren verbindt. Het zicht op de Zuidertoren langs deze route is belangrijk. De opgave vraagt dus om een sterk landschappelijke inpassing. Een deel van het gebouw zal daarom in het bestaande duinlandschap worden opgenomen. Hierdoor gaat het gebouw letterlijk op in het landschap en blijft de bestaande route intact.

De nieuwe gevels van de Promenade zijn allemaal gericht op een nieuw te vormen binnenduin. Er ontstaat zo een intieme relatie tussen dit binnenduin en de verschillende expositieruimtes. De nieuwe gevel zal daarbij als intermediair fungeren op de overgang tussen expositieruimte en binnenduin.

Het gebouw vraagt om een abstracte gevel. Herkenbare gevelopeningen zouden het concept van het gebouw als landschapselement ontkrachten. Doordat de vier omringende gevels richting het binnenduin allemaal op dezelfde manier vormgegeven zijn ontstaat een sterk beeld van een omsloten ruimte.

Gerelateerde projecten