Gebruik de pijltoetsen of swipe over de afbeeldingen om te navigeren

Het verschoven huis

Baars, Nederland


  • Programma:
    Woonhuis met bijgebouw
  • Projectteam:
    Koen Looman, Haiko Meijer
  • Projectarchitect:
    Allart Vogelzang
  • Opdrachtgever:
    Particulier

Eind 2011 is de boerderij te Baars gekocht met de intentie hier een woonhuis te realiseren. Er rustte nog een agrarische bestemming op het pand maar het werd al jaren niet meer als boerderij gebruikt. Het oude voorhuis is vervangen door een nieuw huis dat in de bestaande schuur is geschoven.

De boerderij is gelegen op een oude stuwwal met een vrij uitzicht aan de zuidkant. Op het terrein wordt naast een nieuw energiezuinig voorhuis een bijgebouw voor voertuigen en opslag geplaatst, waardoor het erf beter georganiseerd is. Bovendien wordt de bestemming van de huidige schuur aangepast aan de nieuwe woonwensen, met o.a. een biljartkamer en een werkplaats en, centraal onder de oude nostalgische rieten kap, een multifunctionele vrije ruimte.

De contouren van het oude voorhuis zijn overgenomen als een volledig zwart houten volume. Het nieuwe voorhuis is de boerenschuur ingeschoven, waarmee het volume opduikt in de schuur. In de plattegrond van het woonhuis is tevens een houten volume met facilitaire functies ‘geschoven’. In het huis wordt het schuifthema nog verder vertaald in de toepassing van schuifwanden voor een flexibele indeling. De plattegrond kent drie zones: één in de schuur, een zone met een oost/west-oriëntatie en één op het zuiden. De zuidgevel is volledig open om het prachtige uitzicht vanuit de woonkamer (en vanaf de veranda) op het glooiende landschap maximaal tot zijn recht te laten komen.


Gerelateerde projecten