Gebruik de pijltoetsen of swipe over de afbeeldingen om te navigeren

Woongebouw Enschede

Enschede, Nederland


  • Programma:
    27 appartementen, winkelruimte en horeca op een gebouwde parkeervoorziening
  • Projectteam:
    Jan-Hendrik Bos, Wouter Stoer, Ricard Hernandez, Robert Bos, Karlijn Toebast
  • Projectarchitect:
    Alex van de Beld, Allart Vogelzang, Haiko Meijer
  • Opdrachtgever:
    Van Wijnen Projectontwikkeling Oost B.V.

Aan dit nieuwe plein in het Muziekkwartier staan een appartementengebouw met commerciële functies en een hotel-kantoorgebouw. Het plein wordt ontworpen volgens het klassieke principe van “kamer en suite” en wordt daarmee zowel een verblijfsplek als een verbindende ruimte tussen het Stationsplein en de Oude markt. Het Stationsplein en het Willem Wilminkplein lopen in elkaar over met de twee gebouwen als suite-kasten aan weerzijden ter plaatse van de overgang. De publieke functies in de plint breiden de activiteit van de straat uit.

Het appartementencomplex is een massief bakstenen gebouw met een omsloten binnentuin: een verborgen plek in de stad, een collectieve gebruiksruimte tussen de straat en de appartementen, een gastvrije ruimte waar ontmoeting tussen bewoners mogelijk is.

Het biedt aan bewoners kansen voor verschillende manieren van wonen, gericht op de levendige straat of juist naar binnen, gebruik makend van het hof en de brede galerijen, die ook als buitenruimte van de appartementen dienen.

De appartementen op de verdiepingen rusten als een massieve monoliet van baksteen met uitstulpingen op de transparante plint. De plint van het appartementencomplex, waar programmaonderdelen als horeca en winkels gehuisvest zijn, is gematerialiseerd in hout en glas. De grote houten kaders met verschillende breedtes en hoogtes refereren aan traditionele binnenstedelijke gevels.


Gerelateerde projecten