Gebruik de pijltoetsen of swipe over de afbeeldingen om te navigeren

Vensterschool Oosterpark

Groningen, Groningen


  • Programma:
    Brede school
  • Projectteam:
    Kees Draaisma, Allart Vogelzang, Pier Helder
  • Projectarchitect:
    Alex van de Beld, Haiko Meijer
  • Klant:
    Gemeente Groningen

De Vensterschool is een kind van zijn tijd. Het opgetilde maaiveld, de continue doorlopende ruimtes, het niet afgebakende schoollokaal en het wervelende interieur zijn typisch kenmerken van een jong architectenbureau met een eerste schoolopdracht. Het is een gedurfd experiment, een gebouw met een grote overmaat aan ruimte en een op het eerste gezicht onoverzichtelijkheid die precies aansluit bij de speelbehoefte van het kind.

De school is gemaakt voor de eerste twee klassen van het lager onderwijs en het gebouw geeft deze kinderen ook letterlijk alle ruimte eindeloos te spelen en te ontdekken.

Ons besluit om de Vensterschool niet aan de bestaande Oosterparkschool vast te bouwen, maar in het verlengde daarvan te plaatsen, was cruciaal voor het ontwerp. Op deze manier is het bestaande gebouw gehandhaafd, en heeft de nieuwe school prachtige uitzichten over het water en het park gekregen. Daarnaast kon ook het bestaande speelparkje blijven bestaan.

Beide gebouwen worden met elkaar verbonden door de bestaande pergola die grenst aan de vijver en opnieuw in gebruik is genomen. Het nieuwe paviljoen van hout, zink en glas steekt nogal af tegen de zware baksteenarchitectuur van Bouma. Dit zorgt voor een mooi contrast.

De Vensterschool bestaat uit een vloerplaat die rondom drie bestaande monumentale bomen gevouwen is. De vloerplaat staat op een aantal kolommen en zweeft iets boven de grond. Op deze manier blijven de wortelstelsels van de bomen heel.

De vloerplaat loopt als een spiraal omhoog langs de bomen. Hierdoor ontstaan niveauverschillen die maken dat iedere groep gebruikers haar eigen plek heeft binnen de multifunctionele Vensterschool terwijl de continuĆÆteit van het gebouw blijft gehandhaafd.

Buiten, naast de vijver hebben we een peuterspeelplaats ontworpen die deels onder het gebouw gelegen is, hierdoor kunnen de kinderen ook met slecht weer toch buiten spelen.

Helaas: de monumentale bomen zijn in 2013 gekapt, de school moet het verder zonder doen.


Gerelateerde projecten