Gebruik de pijltoetsen of swipe over de afbeeldingen om te navigeren

MFC Noordbroek

Noordbroek, Groningen


  • Programma:
    dorpshuis, basisschool, sportzaal, bibliotheek, fysiotherapieruimte & kinderopvang
  • Projectteam:
    Joost Maatkamp, Koen Looman
  • Projectarchitect:
    Berit-Ann Roos, Haiko Meijer
  • Opdrachtgever:
    Gemeente Menterwolde

Voor het dorp Noordbroek, in het Oldambt, hebben we een nieuw Multifunctioneel Centrum (MFC) ontworpen. In het gebouw zijn een basisschool, kinderdagverblijf, naschoolse opvang, dorpshuis, fysiotherapeut, bibliotheek en sporthal opgenomen. Het MFC bedient ook de omliggende dorpen en is een verzamelplaats voor het verenigingsleven binnen de gemeente Menterwolde.

Noordbroek heeft twee mooie stedenbouwkundige kwaliteiten: het oude lint met hoogwaardige woonhuizen afgewisseld met kenmerkende Oldambtster boerderijen, en de woongebieden achter het lint die ontsloten worden door middel van smalle straatjes vanaf het lint. Hier worden kleine woonerfjes afgewisseld door oude boerderijen met grote schuren.

De locatie van het MFC is ook zo’n gebied achter het lint. Door de grootte van het programma ligt het voor de hand om aansluiting te zoeken bij de ‘teruggerooide’ grote schuurvolumes. Dit stedenbouwkundig uitgangspunt gaf ons de kans om voor een scherpe prijs een supercompact en dus energiezuinig MFC te maken. Dit is nog versterkt door het volume ellipsvormig te maken.

Dit compacte karakter hebben we mede bereikt door de sporthal in het midden te plaatsen. De andere functies zijn rondom de sporthal gesitueerd. Daarnaast is tijdens het ontwerpproces samen met de gebruikers en opdrachtgever intensief overleg geweest over flexibel en efficiënt ruimtegebruik met als resultaat dat er minder oppervlakte gerealiseerd hoefde te worden. Dit alles heeft ertoe geleid dat het ontwerp op het vlak van energie, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde zeer goed scoort bij de GPR-berekening (Gemiddeld 8,1).

Centraal in het gebouw ligt het dorpshuis. Dit is het gezamenlijke gezicht van het MFC en wordt door de verschillende partijen gebruikt als huiskamer, grote zaal voor voorstellingen, vergaderruimte en speellokaal. De huiskamer is een verwijzing naar de oude Oldambtster boerderij, raampartijen zijn een speelse variant op de karakteristieke raampartijen van diezelfde Oldambster boerderijen en het metselwerk is gemaakt van lokale Groningse klei.


 


Gerelateerde projecten