Gebruik de pijltoetsen of swipe over de afbeeldingen om te navigeren

MFC Ûs Kubus

Heerenveen, Friesland


  • Programma:
    multifunctioneel centrum (basisschool, kinderopvang, peuterspeelzaal, buurthuis)
  • Projectteam:
    René Harmanni, Annemieke Meems
  • Projectarchitect:
    Alex van de Beld, Allart Vogelzang
  • Klant:
    gemeente Heerenveen

De school in de woonwijk Nijehaske direct achter het treinstation van Heerenveen wordt aangevuld met drie lokalen. Daarnaast krijgen andere participanten, zoals de zorginstelling Talant, kinderopvang Skep en de wijkvereniging, eveneens onderdak in de nieuwe te bouwen Multifunctionele Accommodatie. De MFA is belangrijk voor de wijk en is een beeldbepalend gebouw, vrijstaand in het openbaar groen.

De school- en wijkfuncties zijn ondergebracht in een houten kubus van 12x12x12 meter op een ‘landschappelijke’ plint. Deze vormt een geklimatiseerde verbinding met de bestaande school, waarvan het dak onderdeel van het schoolplein is en een verbinding vormt tussen de harde en de zachte buitenruimte. De houten kubus wordt daardoor een accent in het groen dat de centrale dorpsvoorziening weerspiegelt. De openbare functies zijn als uithollingen in de kubus gemaakt en zijn onderling ruimtelijk met elkaar verbonden. Hierdoor ontstaat een spannende complexiteit en een ruimtelijke continuïteit, volledig gematerialiseerd in massief hout.

Het project bestaat helemaal uit houten elementen. Zowel de gehele constructie als de verschillende afwerkingen zijn van hout. De gekozen bouwmethode is die van het stapelen met massieve elementen. Het is een duurzaam bouwsysteem waar in Oostenrijk veel passieve energiehuizen mee worden gemaakt. We laten de constructieve wanden in het zicht en bepalen zo ook de architectuur in het gebouw.

De gevel bestaat uit diagonaal doorgezaagde gelamineerde liggers die in de lengte verlijmd zijn. Hierdoor ontstaan er ‘reuze’ rabatdelen, die samen met maat en positie van de ramen de architectonische structuur in de gevel bepalen. De samengestelde panelen zijn onbehandeld en onzichtbaar bevestigd opgehangen. De gelaagdheid van het stapelen is terug te vinden in het interieur, in hoofdvraagliggers, wandopeningen, kastwanden, etc.
Er ontstaat een architectuur in hout waar constructie en afwerking zichzelf tonen zoals ze zijn, maar vooral samen een compacte ruimte in hout maken. De architectuur legt de verbindingen tussen techniek, materiaal, bouwmethode en esthetiek.

Ûs Kubus is één van de eerste schoolgebouwen in Nederland die met massief houten wanden en vloeren is opgebouwd. De ervaringen hiermee opgedaan dragen bij aan een verder gebruik van dit bouwsysteem.


Gerelateerde projecten