Gebruik de pijltoetsen of swipe over de afbeeldingen om te navigeren

John F. Kennedyschool

Dordrecht, Nederland


  • Programma:
    Basisschool, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang
  • Projectteam:
    Wouter Stoer, Fadi Alnajar
  • Projectarchitect:
    Haiko Meijer, Alex van de Beld
  • Opdrachtgever:
    Gemeente Dordrecht

Aan de rand van het Wielwijkpark hebben we een compacte school ontworpen op de plek waar voorheen ook de school stond. Samen met LOLA landschapsarchitecten is er veel aandacht besteed aan een mooie en zorgvuldige integratie tussen school, plein en omgeving. Dit uit zich in eerste instantie in de keuze om op de bestaande fundamenten van de oude school te bouwen. De entree ligt aan de wijkzijde zodat het gebouw een gastvrije aanloopplek kan vormen voor de bewoners. Door het plein aan de oostzijde te leggen is het gebouw maximaal op het park aangesloten. Het vlinderachtige volume onder het scheef oplopende dak geeft het gebouw zijn specifieke karakter. Deze dakvorm zorgt voor extra kwaliteit in het interieur. Het biedt plek aan de entreezone, ontmoetingsruimte en naschoolse opvang. In de lokalen is er extra ruimte voor de kinderen, zowel in vierkante meters als in hoogte. Door de ligging aan het park hebben de kinderen rondom prachtig zicht op de natuur.

De natuurlijke context inspireert de uitwerking van de school. Langs de gevels worden wingerds en andere gevelklimplanten aangelegd om torretjes, vogels en vlinders naar de gevel van het gebouw te halen. Er komt een vogelkastjesproject waarvoor aan de gevel plek is. Het dak wordt volledig voorzien van sedum en in het interieur draagt een grote holle wensboom het dak. In het interieur zijn de gemeenschappelijke ruimten met hout bekleed. Deze houten wanden begeleiden de kinderen naar hun lokalen en de garderobes en binnenkozijnen worden hierin geïntegreerd. Voor bijzondere feestelijkheden kunnen er rond de ontmoetingsruimte meerdere ruimten aan elkaar gekoppeld worden. Het gebouw is daarmee flexibel in gebruik en is een duurzame en belangrijke schakel tussen het park en de wijk.


Gerelateerde projecten