Gebruik de pijltoetsen of swipe over de afbeeldingen om te navigeren

MFC Lumen

Enschede, Overijssel


  • Programma:
    2 basisscholen, consultatiebureau, kinderdagopvang, kinder-fysiotherapie en logopedie, gymzaal en multifunctionele ruimte
  • Projectteam:
    Koen Looman
  • Projectarchitect:
    Wouter Stoer, Berit-Ann Roos, Haiko Meijer
  • Opdrachtgever:
    V.o.f. MFA Velve-Lindenhof (De woonplaats i.s.m. Ons Huis)

In het hart van de wijk Velve-Lindenhof hebben we een nieuwe multifunctionele accommodatie ontworpen als uitbreiding van een reeds bestaande school. Daarbij heeft Karres & Brands een ontwerp gemaakt voor het plantsoen en de pleinen. Samen vormen het gebouw en de openbare ruimte één nieuw hart van de wijk dat toegankelijk is voor iedereen.

De dynamische vormentaal van de nieuwbouw ‘omarmt’ het bestaande gebouw en plooit zich op de locatie tussen de waardevolle bestaande bomen die behouden worden. Deze vormgeving zet zich door in de openbare ruimte waardoor vloeiende overgangen ontstaan tussen binnen- en buitenruimte.

In het gebouw is plaats voor onder andere twee scholen, kinderdagopvang, kinderfysiotherapie, kinderlogopedie en een consultatiebureau. Elke gebruiker heeft zijn voordeur in het hart van het gebouw. Dit is een plek om te ontmoeten en samen te werken. Ook is er plaats in de multifunctionele ruimte en gymzaal voor huurders die geen vaste ruimte hebben, zoals de wijkraad.

Om dit ‘samen doen’ en ‘samen zijn’ te versterken is er met de wijk en de vaste gebruikers ontworpen tijdens workshops. Er is gezamenlijk gewerkt aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden en de randvoorwaarden voor het ontwerp van in- en exterieur. Onder leiding van Onix, Jobra en The Ausbilders zijn gezamenlijk 6 kernwaarden (veiligheid, samen doen, trots, openheid, respect & inspiratie) geformuleerd door de gebruikers. Deze kernwaarden omschrijven de gezamenlijke doelstelling van de gebruikers die invloed heeft op de organisatie en de vormgeving. Er is ruimte voor individuele accenten en expressie.

Mede door de flexibel in te delen plattegronden, een extra verlaging van de EPC met 25% t.o.v. het bouwbesluit en de integratie van de bestaande bebouwing in het ontwerp scoort het gebouw goed op het gebied van duurzaamheid. Gemiddeld wordt er in de GPR een 7,8 gescoord. Het gebouw voldoet aan het PvE Frisse scholen klasse B.


Gerelateerde projecten