Gebruik de pijltoetsen of swipe over de afbeeldingen om te navigeren

Woongebouw Stadshagen

Zwolle, Overijssel


  • Programma:
    78 woningen, winkels en parkeergarage
  • Projectteam:
    Jeroen Boersma, Rene Harmanni, Gimill Mual (S333), Dagobert Beagmens (S333), Allart Vogelzang, Siert-Willem Helder Femke Pijnakker, Klaas Pieter lindeman, Martijn Woldring, Budde de Kleine
  • Projectarchitect:
    Haiko Meijer, Alex van de Beld
  • Klant:
    ING Vastgoed

Dit woongebouw ligt aan de zuidrand van het winkelcentrum in de wijk Stadshagen te Zwolle. Dit centrum bestaat uit een krans van gebouwen die de overgangen vormen naar de landschappelijk ingerichte omgeving.

Het gebouw is ontstaan door de samensmelting van volumes, een hoog volume dat de entree van de parkeergarage markeert en een laag gedeelte waar een op niveau gelegen woonstraat de woningen ontsluit. Deze horizontale woonstraat loopt vloeiend over in de verticale toegang van het hoge deel, een dubbel trappenhuis rondom een atrium. De talrijke vervormingen zijn ontstaan uit de verschillende routes in het gebouw.

De verschillende gecreëerde plekken in het gebouw geven een homogeen totaalbeeld en toch meerdere identiteiten aan de collectieve ruimte. Je woont aan de straat, aan het hof of aan het atrium. Door de buitenruimten in het gebouw te betrekken bij het interieur voelt de buitenruimte als een extra interieur. Rond deze collectieve ruimten zijn de woningen zo ontwikkeld dat er steeds sprake is van specifieke woningtypen die optimaal profiteren van de positie in het gebouw en de oriëntatie naar de omgeving. Hierdoor ontstaan meer dan 40 verschillende woningen met als meest extreme type de vier klimwoningen die zich aan weerszijden van de collectieve straat bevinden. Met het klimmen in deze drielaagse woning verplaats je je van de winkelstraat aan het noorden naar de waterplas aan het zuiden.

We hebben ook veel aandacht besteed aan het avondbeeld, hoe het individuele licht vanuit de woonkamers het gevelbeeld bepaalt. Dit komt met name tot uiting in de opengewerkte houten balustraden en het deels verdwijnen van de kozijnen achter de brut glazen gevels. De ontwikkeling van de dwarsdoorsnede-reeks is cruciaal geweest voor een optimale afstemming van de verschillende functies en woningtypen per laag.

Door het blok te laten wijken kon de winkelstraat aan de noordzijde een verbreding krijgen. Hierdoor wordt de ruimte naast straat ook plein. In de parkeergarage markeert deze knik de plek waar het winkelend publiek naar boven gaat. De garage is over de volledige zuidzijde opengesneden zodat de bezoeker zich kan oriënteren. De entrees, verblijfsruimtes en terrassen zijn georiënteerd op deze knikkende collectieve woonstraat. De bewoners worden uitgedaagd tot een levendig en persoonlijk gebruik.


Gerelateerde projecten