Gebruik de pijltoetsen of swipe over de afbeeldingen om te navigeren

De Damsterpoort

Groningen, Groningen


  • Programma:
    kantoorruimte, woonwinkel, parkeergarage, commerciële ruimten en horeca
  • Projectteam:
    Haiko Meijer, Jeroen Boersma, Wouter Stoer, Robert Bos, Mikkel Ryberg, Annemieke Meems, René Harmanni, Koen Looman en Fadi Alnajar, Chris Möller (S333), Gimil Mual (S333), Johnathan Woodroff (S333)
  • Projectarchitect:
    Alex van de Beld, Allart Vogelzang
  • Klant:
    woningcorporatie Nijestee, Gemeente Groningen

Aan het Damsterdiep in Groningen hebben we het kantoor voor woningcorporatie Nijestee en een publieke parkeergarage onder een nieuw plein ontworpen.

Het kantoorgebouw ‘Damsterpoort’ met de woningbouwvereniging Nijestee als hoofdgebruiker ligt aan de rand van de binnenstad, daar waar het Damsterdiep aansluit op de grachtengordel van Groningen. Het gebied kenmerkte zich in het verleden als een grote ongedefiniëerde ruimte. Door het gebouw op de oorspronkelijke plek van de middeleeuwse stadspoort te plaatsen, krijgt het Damsterdiep een duidelijke begrenzing en ontstaat er een nieuw plein, het Damsterplein. Het plein heeft een aanvullende relatie met de reeks van pleinen in de Groningse binnenstad. In nauwe samenwerking met de dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Groningen kunnen we een impuls aan dit deel van de stad geven en voegen we een nieuw omsloten plein toe aan de openbare ruimte. De totale ontwikkeling behelst een publieke parkeergarage (600pp), een kantoorpand (8000m2) en een nieuw openbaar plein met een katalyserende werking voor de oostelijke zijde van de stad.

Het totale volume wordt bepaald door de stedenbouwkundige omgeving, de ruimtebehoefte van Nijestee en door de ondergelegen parkeergarage. De structurele vorm is groot waar het groot kan zijn én sluit aan daar waar de directe context vraagt om een kleiner volume. De ronde ‘kop’ markeert op een eigentijdse manier de entree tot de binnenstad en sluit aan bij de grote schaal van de ringweg en de omliggende grootschalige gebouwen. Bovendien is de entree van de parkeergarage hieronder gesitueerd. Het lage gedeelte sluit aan bij de schaal van het plein en de kleine korrel van de bebouwing.

Het gebouw gaat een relatie aan met een scala van totaal verschillende openbare ruimten; de publieke parkeergarage, een intiem plein, smalle straten langs het gebouw en een groot verkeerskundig kruispunt. Een belangrijk organiserend element in het interieur is de ‘canyon’. Door deze atriumachtige ruimte komt veel lucht en licht in het binnenste van het gebouw. Een autonoom houten volume meandert door het gebouw en levert een verkeerscircuit met verschillende informele routes en shortcuts in, over en door de ‘canyon’. Vanuit de ‘canyon’ zijn er diagonale zichtlijnen door het interieur met onverwachtse doorzichten op de stad. Om de relatie tussen gebouw en plein programmatisch te versterken zijn op de begane grond de woonwinkel van Nijestee en horeca met terras gesitueerd. De kantoorruimten van Nijestee zijn gelegen op de tweede tot en met de vierde verdieping. Op de bovengelegen verdiepingen is verhuurbare kantooroppervlakte.

De gevel wordt opgebouwd uit 2 elementen; een gesloten én een open element. Het achterliggende programma stuurt de mate van openheid van de gevel aan. De gesloten elementen ‘weerspiegelen’ de aanliggende panden op de onderste lagen, naar boven worden de elementen vlak en glad. De contextuele verweving maakt het gebouw meer tactiel en aanraakbaar op straatniveau.


Gerelateerde projecten