Gebruik de pijltoetsen of swipe over de afbeeldingen om te navigeren

Dagbesteding Noordwijk

Noordwijk, Zuid-Holland


  • Programma:
    dagbesteding (gebouw voor clienten met intensieve zorgvraag, lunchgebouw, manege, hooi- en wagenopslag, kwekerij, koude kas, houtopslag, hondenkennel)
  • Projectteam:
    Olaf Janson, Koen Looman, Haiko Meijer
  • Projectarchitect:
    Berit Ann Roos
  • Opdrachtgever:
    's Heerenloo

Op Willem van den Bergh, een terrein voor verstandelijk en lichamelijke gehandicapte mensen, hebben we nieuwe dagbesteding-gebouwen gerealiseerd op een mooie landschappelijke plek met uitzicht op de duinen.

De kernwaarden die in dialoog tussen de opdrachtgever, gebruiker en architect werden vastgelegd waren; ontmoeting en sociale integratie, kleinschaligheid en intimiteit, schoonheid passend in het landschap en gebruiksvriendelijkheid passend bij de verschillende gebruikers.

Uitgaande van deze kernwaarden hebben we twee erven gemaakt, elk omgeven door verschillende dagbestedinggebouwen. Zo is er een ‘dierenerf’ met een manege, een theeschenkerij, een hooischuur en een hondenpension. Verderop ligt het ‘groenerf’ met de kwekerij, een kas, een gebouw voor houtbewerking en de ‘Very Intensive Care werkunit’.

Om ontmoeting tussen passanten, bezoekers en cliënten te stimuleren loopt een doorgaande fiets- en wandelroute langs de twee erven. De verschillende dagbestedingfuncties en -gebruikers hebben wij zorgvuldig geordend rond de erven.

Door een slimme, programmatische schikking van de functies ontstaat er een splitsing tussen verwarmde en onverwarmde gebouwen. Dit betekende een kostenbesparing maar is tevens een duurzame oplossing, installatietechnisch en qua materiaalgebruik, er is minder isolatie nodig.

Ook het materiaalconcept gaat uit van de cliënten. Wij willen met de materialisering van de gebouwen schoonheid en imperfectie tonen, zoals ook de cliënten in hun ‘imperfectie’ mooi zijn. Deze Japanse filosofie omgezet in architectuur leidde tot prachtig gevormde en vervormde bakstenen in verschillende kleurtinten en houten paaltjes in hun oorspronkelijke vorm. De gebouwen zijn niet alleen duurzaam, onderhoudsarm en vandalismebestendig maar spelen ook een mooi spel met het licht en het landschap. Wij zien met trots dat de gebouwen met vreugde door de verschillende gebruikers gebruikt worden.


Gerelateerde projecten