Gebruik de pijltoetsen of swipe over de afbeeldingen om te navigeren

Natuurschuur (CNME)

Amersfoort, Nederland


 • Programma:
  Centrum voor natuur en milieueducatie
 • Projectteam:
  Joost Maatkamp, Rene Harmanni, Alex van de Beld
 • Projectarchitect:
  Haiko Meijer, Allart Vogelzang
 • Opdrachtgever:
  Gemeente Amersfoort

Na het winnen van een gesloten prijsvraag mogen we in Amersfoort het nieuwe gebouw van het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) ontwerpen. Het gebouw staat op landgoed Schothorst, een groene long in een stedelijke omgeving.

De positionering van het nieuwe gebouw op het landgoed sluit aan op de stedenbouwkundige uitgangspunten van de bebouwing en reageert op de landschappelijke inrichting van het landgoed. Voor de oriƫntatie hebben we gelet op de natuurverschijnselen, zo is bijvoorbeeld het grootste dakvlak gericht naar het zuiden en het interieur gericht op het open weidelandschap.

Een belangrijk uitgangspunt voor het CNME is low-tech duurzaamheid. Dit betekent dat we zoveel mogelijk gebruik maken van natuurkundige principes. Denk aan een zonneschoorsteen of grondbuisventilatie. Zo beperken we het aantal installaties. Meer informatie vind je hier.

Het gebouw is voor een groot deel opgetrokken uit hout; een houten gebintenconstructie en een houten afwerking op de gevel en het dak.


Gerelateerde projecten