Gebruik de pijltoetsen of swipe over de afbeeldingen om te navigeren

Buitenplaats Roosenhorst

Voorschoten, Zuid-Holland


  • Programma:
    35 grondgebonden woningen en 14 appartementen op een landgoed
  • Projectteam:
    Wouter Stoer, Allart Vogelzang en Seline Wijker ism Sweco
  • Opdrachtgever:
    Bolton Bouw & Ontwikkeling

Met Buitenplaats Roosenhorst hebben we een nieuwe buitenplaats toegevoegd aan de bestaande landgoederenreeks. Buitenplaats Roosenhorst is een eigentijdse buitenplaats voor woningbouw. Het is ontworpen op basis van bestaande én nieuwe zichtlijnen en assen. Het hoofdgebouw is het verbindende, centrale element. Dit gebouw is alzijdig en ligt op een kruispunt van zichtlijnen én biedt door middel van een eigentijdse verdraaiing een prachtig uitzicht op de omgeving.

De bestaande vier kavels met de sloten zijn leidend geweest voor de basisstructuur van het landgoed. De vierdeling is in het ontwerp gebruikt om tuindelen voor de Buitenplaats te maken die historisch karakteristiek zijn. Ieder tuindeel heeft een eigen karakter en een passend woningtype:

– het landgoedbos met boswoningen
– de polder en formele entree met de koetshuiswoningen
– de rietlanden, ruigte en water met de botenhuiswoningen
– de siertuin en de Horstsloot met het hoofdgebouw (het Grote huis)

De Horstsloot met de vijver is het hart van de Buitenplaats en verdeelt Buitenplaats Roosenhorst in twee delen; Groot Roosenhorst en Klein Roosenhorst. Dit is een minder formeel deel waar gewoond wordt in het bos en de rietlanden. Groot Roosenhorst en Klein Roosenhorst hebben allebei een eigen ontsluiting aan de Veurseweg gemarkeerd door een portierswoning en een jachthuis. De twee delen van Roosenhorst worden door bruggen over de Horstsloot met elkaar verbonden.

Duurzaamheid
Ons woningbouwprogramma is ontwikkeld op een EPC van 0. Daarmee creëren we woningen die bijzonder duurzaam en een bepalend onderdeel van Roosenhorst zullen zijn. De woningen in Roosenhorst worden ook niet meer op het gasnet aangesloten. Wij laten de kopers zelf beslissen in hoeverre ze de duurzaamheid nog verder door willen voeren. Ze kunnen daarbij kiezen uit bijvoorbeeld extra gevel-, dak- en vloerisolatie, triple glas en extra PV-panelen. De kopers kunnen het grootste deel van deze voorzieningen ook na de voltooiing van de bouw nog toevoegen. Duurzaamheid op de lange duur is daarmee gegarandeerd.

Het Hoofdgebouw
Groot Roosenhorst heeft met het appartementengebouw een duidelijk hoofdgebouw gekregen. Het bevat veertien appartementen met een eigen situering en zon-oriëntatie van het terras. Het hoofdgebouw staat aan een vijverpartij. De betonnen plint geeft het gebouw een prominent aanzicht en maakt het ‘los’ van de achtergrond. De dubbelhoge betonnen lijst geeft de hoofdentree een uitnodigend gebaar. De openheid op de centrale as biedt vanaf de hoofdentree een doorzicht door het gehele gebouw op de vijver aan de zuidzijde.

Koetshuizen
De koetshuizen zijn de belangrijkste bijgebouwen van de buitenplaats, verwant met het hoofdgebouw. De acht woningen liggen onder een lange doorgaande kap en onder deze dubbelhoge veranda staan eveneens de auto’s geparkeerd. De gevels zijn steenachtig met betonnen elementen om de entree en als draagconstructie voor de hoge veranda’s.

Boswoningen
De boswoningen liggen in het bos van de buitenplaats. Het zijn vrijstaande woningen op een privé grond en zijn aan alle zijden omsloten door bos. De materialisering is donker, antraciet metselwerk gecombineerd met helder naturel gebeitst hout. Materialisering en detaillering kenmerken zich door natuurlijk materiaalgebruik met veel hout, grote vlakken, stevige houten balken in de overkapping en de veranda en grote raampartijen. De tuinen zijn private ‘open plekken in het bos’, de woningen krijgen veel daglicht binnen door de grote glaspuien. Natuurlijke erfafscheidingen van hagen gaan vanzelfsprekend over in de beplanting van het bos.

Boothuizen
De boothuizen liggen, zoals vaker bij landgoederen en buitenplaatsen, aan de rand van de buitenplaats in de zuid-oosthoek naast de botenhuizen bij boerderij De Knip. Het zijn vrijstaande woningen op privé grond grenzend aan het water. Materialisering en detaillering verwant met de boswoningen.

 

 


Gerelateerde projecten